Inconvenients de les centrals hidroelèctriques

Inconvenients

  • Danys al medi ambient. Els projectes hidroelèctrics poden causar pertorbacions entorn als ecosistemes aquàtics. Per exemple els estudis han demostrat que les preses al llarg de les costes de l’Atlàntic i del Pacífic de Nord-amèrica han reduït les poblacions de salmó.
La generació d’energia del riu, aigües avall, canvia el medi ambient. L’aigua surt d’una turbina, que conté generalment molt pocs sediments en suspensió, fet que pot ocasionar la pèrdua de riberes de riu. Donat que les turbines, a vegades, són en obert intermitent, s’observen fluctuacions en el cabal del riu.

També, el contingut d’oxigen dissolt en l’aigua, pot canviar les condiciones prèvies a la construcció. Depenent de la ubicació, l’aigua surt de les turbines molt més calenta que l’aigua anterior a la presa, això pot canviar les poblacions de fauna aquàtica, incloent espècies en perill d’extinció i evitar que la congelació dels processos naturals aparegui.

Alguns projectes hidroelèctrics també utilitzen canals per a desviar un riu a un menor gradient i augmentar el cap del sistema. En alguns casos, la totalitat del riu pot ser desviada deixant un feix de riu sec.
  • Emissions de gasos d’hivernacle. Les basses de les centrals elèctriques en les regions tropicals poden produir importants quantitats de metà i de diòxid de carboni. Això es degut al material vegetal en les zones inundades en descomposició dintre d’un ambient anaeròbic, i a la formació de metà, un potent gas de l’efecte d’hivernacle.

Les emissions de gas de la reserva podran ser superiors a les convencionals d’un petroli de plantes tèrmiques de generació.

  • Trasllat de poblaments. Un altre desavantatge de les preses hidroelèctriques és la necessitat de tornar a ubicar a les persones que viuen al costat de les possibles preses. En molts casos, hi ha llocs on intervé un grau elevat d’espiritualitat i de cultura.
  • Preses fallides. Els fracassos en presses poden provocar milers de morts, inundacions i persones sense llar. Les preses poden ser objecte de bombardeig enemic en temps de guerra, el sabotatge i el terrorisme. Les petites preses hidroelèctriques són menys vulnerables a aquestes amenaces. La creació d’una presa situada en un lloc geològicament inadequat pot arribar a causar vertaders desastres.

Deixa un comentari